Dargov a jarná prechádzka

Dargov a jarná prechádzka sú liekmi na dušu hlavne v dnešných pohnutých časoch. Mám rád bezcieľne prechádzky po lese, bez vopred stanovaného cieľa, kedy sa o smere cesty rozhodujem priamo v teréne. Navyše…, príroda v tomto období ponúka perfektnú orientáciu v teréne, je vidieť veci, ktoré človek v inom ročnom období zaručene prehliadne. Prinášam pár fotografií z jarnej vychádzky, kedy som na Dargove navštívil pár zaujímavých miest. Na chrbát hrebeňa Cigán bola cesta plánovaná, potom som pokračoval tam, “kde ma vietor zavial”.

Na fotografiách sú pomerne bežné “obrazy”, s ktorými sa môžete “na Dargove” stretnúť, jedna fotografia má však zvláštny význam – statný buk s podpisom príslušníka Červenej armády “Kondratenko 21.12.1944”. Miesto som samozrejme preveril, jedná sa skutočne o autentický podpis pravdepodobne príslušníka 318. horskej streleckej divízie, kmeň stromu má obvod vo výške vyrytého dátumu cca 195 cm. Samotné písmená sú pomerne roztiahnuté, čo nastalo dlhodobým rastom kmeňa. A navyše v týchto miestach boli dňa 21.12.1944 skutočne rozmiestnené časti spomínanej divízie, ktorá mala v personálnom stave Kondratenkov hneď niekoľko.

Pravdupovediac…, mám horúci tip na identitu osoby, dotyčný seržant vojnu prežil a zomrel niekedy v 70tych rokoch minulého storočia. No nakoľko sa jedná len o predpoklad, písať o ňom zatiaľ nebudem. Radšej sa pokochajte fotografiami z okolia Dargovského priesmyku, jarná príroda má svoje čaro…